Tips & råd innan beställning!

Tips & råd innan beställning!

Folietexter

Svar på de vanligaste frågorna vi får

Vi har sammanställt de vanligaste frågorna vi får tillsammans med svar som vi hoppas kan ge dig vägledning.

Frågor & Svar
Folietexter

Montering

Är det svårt att montera?
Det är smidigt och enkelt om du följer monteringsanvisningen, du får även med en monteringsskrapa tillsammans med din beställning. Här på hemsidan finns både bildinstruktioner och videoinstruktioner där vi visa hur man gör. Texterna monteras i ett stycke och det är lätt att få bildekalerna rakt och snyggt.

Montering
Folietexter

Många fina färger!

Vi har mer än 40 färger att välja mellan, alla i folie från Oracal av hög kvalitet producerade för användning utomhus.  För inomhusbruk finns även några matta folier, ett bra val inomhus där ljuset inte reflekteras i den matta ytan.

Färgkarta
Folietexter

Val av storlek på textdekaler

En text blir nästan alltid längre än man tror om man utgår från en specifik höjd. Välj gärna en storlek där du får marginaler i kanterna, så att det skapas en bra balans på skyltytan. När du beställer via mail kan du ange den ytan du tänker montera på, så tar vi med den i korrekturet som du får.

Möjlig totalhöjd är minst 1,5 cm och maxhöjd 60 cm/rad.

Folietexter

1000-tals olika typsnitt

I våran TextDesign finns ett urval av typsnitt, där du lätt ser hur texten kommer att se ut och hur stor den blir. Vill du använda ett typsnitt som du har i din dator, är det lättast att du mailar dina önskemål till oss med.
Vill du ha många att välja mellan, gå gärna in på Fontsquirrel.com och testa dig fram.

Testa typsnitt
Folietexter

Logotyper

Har du en färdig vektoriserad logga eller en som du skapat på annat sätt? Maila det du har, så kikar vi på det! Behöver loggan vektoriseras, kan vi göra det för 250 kr ink. moms.

Här är texthöjden 10 cm, men den totala höjden blir 13 cm, då gement g tar plats nedåt.

När du gör din beställning kan du kryssa i om du vill ha ett korrektur som du får godkänna innan din beställning av textdekal tillverkas.

Du kan beställa en specifik texthöjd på bildekor så räknar vi ut vad längden/priset blir. Maximal totalhöjd är 60 cm. Priset baseras på textens längd

Hur långt? Ibland har man en begränsad yta att sätta sin textdekal på, kan tex vara annan dekor. Mät gärna ytan och ange ett maxmått i ditt mail. Ring/maila gärna för längduppgifter!

Snirkliga typsnitt  Texter i skrivstil är mindre bra att använda t.ex. i båge, det blir svårläst och får märkliga vinklar. Det blir heller inte läsbart om man väljer enbart versaler (stora bokstäver) i ett typsnitt med snirklig stil, t.ex. Tailends, Commscr, Bruschscr.

Texterna monteras i ett stycke och det är lätt att få bildekalerna rakt och snyggt.

Dekortexter
Vinyltexter dekaltext

Fönsterdekor

Tänk på att ett skyltfönster oftast uppfattas som mörkare än man tror. Vill du öka synbarheten, välj tydligt typsnitt och ljus färg på texten.

Dekor på skyltfönster

Montering av självhäftande

De självhäftande texterna & logotyperna levereras monterade på en appliceringstejp som gör den enkel att montera rakt och snyggt.

Beskrivning och appliceringsskrapa medföljer din beställning.
Grå skrapa medföljer vid ordervärde fr. 400 kr.
Vid mindre beställning medföljer vår egna skrapa.

monteringsskrapaskrapa

monteringsfilmer

Du behöver:
T-röd, fönsterputs, ren och torr trasa. Tumstock, maskeringstejp, sax och appliceringsskrapa. Vid kyligare väder även en varmluftspistol eller hårtork för att värma underlaget

Innan du börjar:
Lägg textdekalen med baksidan uppåt, skrapa med appliceringsskrapan så att tejpen ansluter ordentligt mot texten, då det kan lätta något under transporten.
Se till att ha bra ljus (dock inte direkt solljus) och gott om tid till förberedelserna. Optimalt är om temperaturen är över 15 grader, då fäster det som bäst. Är det kyligare ut, kan man förvärma underlaget med ett värmepistol precis innan monteringen.

Vidhäftning:
Det tar ungefär en vecka innan dekalen uppnått maximal vidhäftning, lite beroende på vilken temperatur som råder. Om textdekalen inte fäster ordentligt beror det på att underlaget inte är ordentligt rengjort, att det finns spår av vax och smuts. Därför är det viktigt att förbereda ytan ordentligt för bästa resultat.
Du kan prova utan genom att ta en bit maskeringstejp och trycka mot underlaget, lossnar det lätt finns det fett kvar på ytan. Hugger det är underlaget rent. På båtar måste man avlägsna ev. vax där dekalen ska sättas upp, när textdekalen är monterat och uppnått maximal vidhäftning kan du vaxa.

Båtpoleringsgruppen på Facebook rekommenderar som lösningsmedel Aceton, ISO propanol eller rödsprit för att få bort vaxet på den yta där dekalen skall sitta!

Såpavatten?
Det bästa sättet att montera om man inte är van är att montera utan såpavatten. Det finns risk att det ligger kvar under folien och bidrar till att försämra hållfastheten. Det är lättare att dela upp dekalen såsom vi föreslår och montera i mindre stycken. Om textdekalen släpper efter en tid, beror det på att den är monterad på ett felaktigt sätt, så var noga med hur du går till väga. Folien fäster inte mot porösa ytor, såsom omålad betong, omålad masonit eller en målad naturträ där monteringen inte skett i en torr miljö innan den sätts upp utomhus.

Montera dekaler

Du får med en skrapa och monteringsanvisning med din beställning!

Montering självhäftande dekaler

1. Efter ordentlig rengöring av underlaget, fäster du upp dekalen med maskeringstejp. Klipp isär om du vill göra monteringen lite smidigare.

montering av självhäftande text

2. Lyft upp och avlägsna baksidan

montering av självhäftande text
montering av självhäftande text

3. Håll ut texten från underlaget och dra hårt med skrapan över den självhäftande texten, och applicera nedåt.

montering av självhäftande text

4. När den självhäftande texten är monterad, drar du försiktigt av appliceringstejpen.

montering av självhäftande text

5. Dra tejpen försiktigt snett nedåt.

montering av självhäftande text

Klart!