Montering av självhäftande

Montering av självhäftande

De självhäftande texterna & logotyperna levereras monterade på en appliceringstejp som gör den enkel att montera rakt och snyggt.

Beskrivning och appliceringsskrapa medföljer din beställning.
En stadig skrapa medföljer vid de flesta beställningarna, förutom mindre som packas i ett vanligt kuvert.
Då medföljer vår egna skrapa lilla skrapa för mindre dekor.

monteringsskrapaskrapa

Innan du börjar montera:
Hur du förbereder din dekal för montering

En enkel kort film:
Hur du montera självhäftande text

En lite längre film:
Hur du montera självhäftande text

En kort film:
Hur du montera självhäftande text på folierad yta

Du behöver:
T-röd, fönsterputs, ren och torr trasa. Tumstock, maskeringstejp, sax och appliceringsskrapa. Vid kyligare väder även en varmluftspistol eller hårtork för att värma underlaget

Innan du börjar:
Lägg textdekalen med baksidan uppåt, skrapa med appliceringsskrapan så att tejpen ansluter ordentligt mot texten, då det kan lätta något under transporten.
Se till att ha bra ljus (dock inte direkt solljus eller vid hög utomhustemepratur ca + 25 grader och över) och gott om tid till förberedelserna. Optimalt är om temperaturen är över 15 grader, då fäster det som bäst. Är det kyligare ut, kan man förvärma underlaget med ett värmepistol precis innan monteringen.

Vidhäftning:
Det tar ungefär en vecka innan dekalen uppnått maximal vidhäftning, lite beroende på vilken temperatur som råder. Om textdekalen inte fäster ordentligt beror det på att underlaget inte är ordentligt rengjort, att det finns spår av vax och smuts. Därför är det viktigt att förbereda ytan ordentligt för bästa resultat.
Du kan prova utan genom att ta en bit maskeringstejp och trycka mot underlaget, lossnar det lätt finns det fett kvar på ytan. Hugger det är underlaget rent. På båtar måste man avlägsna ev. vax där dekalen ska sättas upp, när textdekalen är monterat och uppnått maximal vidhäftning kan du vaxa.

Såpavatten?
Att montera med såpavatten: Det finns risk att det ligger kvar under folien och bidrar till att försämra hållfastheten. Det är lättare att dela upp dekalen såsom vi föreslår och montera i mindre stycken. Om textdekalen släpper efter en tid, beror det på att den är monterad på ett felaktigt sätt, så var noga med hur du går till väga. Folien fäster inte mot porösa ytor, såsom omålad betong, omålad masonit eller en målad naturträ där monteringen inte skett i en torr miljö innan den sätts upp utomhus.

Montering självhäftande dekaler

Du får med en skrapa och monteringsanvisning med din beställning!

Montering självhäftande dekaler

1. Efter ordentlig rengöring av underlaget, fäster du upp dekalen med maskeringstejp. Klipp isär om du vill göra monteringen lite smidigare.

montering av självhäftande text

2. Lyft upp och avlägsna baksidan

montering av självhäftande text
montering av självhäftande text

3. Håll ut texten från underlaget och dra hårt med skrapan över den självhäftande texten, och applicera nedåt.

montering av självhäftande text

4. När den självhäftande texten är monterad, drar du försiktigt av appliceringstejpen.

montering av självhäftande text

5. Dra tejpen försiktigt snett nedåt.

montering av självhäftande text

Klart!

Montera dekaler
Självhäftande dekaler

Tvätt av dekalklädd yta

Tvätt av dekalklädd yta

Är det monterat med på rätt sätt utan att vara smuts under kan du använda vanligt bilschampo och spola av med en vanlig högtryckstvätt, gå dock inte för nära och vinkla munstycket mot in mot dekalen, då finns det risk att den lossnar pga det höga trycket. Det går bra att köra igenom biltvätt med borstar.

Montering vid lägre temperaturer

Montering vid lägre temperaturer

Om det är kallt ute (under +10 grader) när man ska montera dekaler, fäster de bäst om man värmer upp ytan som de ska monteras på, med t.ex en värmepistol eller en hårtork. Limmet behöver värme för att få maximal vidhäftning.

Demontering

Demontering

Värm försiktigt med en värmepistol eller en hårtork över den självhäftande texten. När vinylen blir varm, blir den seg och  lättare att avlägsna. Lyft upp ett hörn försiktigt med en kniv och dra sedan snett nedåt. Var försiktig med lackade ytor/glasfibertak, en vass kniv repar lätt. Rengör därefter ytan med T-röd eller annat lättflyktigt lösningsmedel.

Själva textdekalen skadar inte underlaget, utan skyddar snarare vilket gör att man ibland kan se spår av texten på ett vitt tak på en hästtransport, då ytan där dekalen inte suttit kan ha blivit matt och under texten är det fortfarande blankt. Man kan då använda för underlaget lämplig rengöring och sedan polish för att få upp finishen på underlaget.

På Biltema finns Label Off, ett rengöringsmedel för borttagning av klistermärken, etiketter, limrester, olje- och fettfläckar.