Vanliga frågor till Dekaltext

Vad är det för kvalitet på vinylen ni använder?

Svar:
Utomhus: Standardvinyl är Oracal 751, en vinyl för långtidsanvändning utomhus av mkt hög kvalitet, för bilar, båtar, skyltar mm. Samma färg rakt igenom.
För väggar inomhus: Oracal 631 har en matt yta som motverkar oönskade reflexer, inte samma vidhäftning som 751 vilket gör att den är lättare att ta bort inom 2 år. Samma färg rakt igenom.
Frostad glasdekor text: Oracal 8510 som är en slät vinyl
Frostad glasdekor för att tex skapa insynsskydd: Oracal 8510RA som är en slät vinyl med mikroskopiska luftkanaler som gör den lätt att montera i större stycken utan att få luftbubblor.

På vilka underlag fäster vinyltexten?

Svar:
På alla fasta underlag som inte är porösa eller har en fet behandlad yta.
Trä: ej trärent, ytan ska vara målad eller lackad samt väl rengjord.
Plåt: Väl rengjord och fri från vax
Glas: Väl rengjord och fri från fett
Målad vit mässvägg: Fäster hyggligt, lätt att ta bort utan åverkan på den målade något ojämna ytan som är målad med en matt färg.
Tyg: Fäster inte
Gummibåt: Fäster inte pga dess feta yta samt att materialet flexar vid skiftningar i temperaturen.
Livboj: Väl rengjord fäster texten tillräckligt, ytan kan vara något fet på materialet på en livboj.

Hur vet jag om dekalen kommer att fästa eller inte?

Svar:
Man kan ganska enkelt prova med en bit maskeringstejp hur pass bra vidhäftning materialet har. Använd en färsk maskeringstejp. Om tejpen hugger bra så är det inga problem. Om du gjort rent underlaget innan men tejpen ändå inte hugger så kommer inte dekalen att sitta tillräckligt bra.

Vad är utskuren text?

Svar:
Texten är utskuren ur den självhäftande vinylen och när den är monterad är det bara texten som sitter kvar på underlaget.

Kommer texten som lösa bokstäver?

Svar:
Nej, texten levereras i ett stycke, som gör det enkelt att montera rakt och snyggt med rätt avstånd mellan bokstäverna/orden. EJ bokstav för bokstav om detta inte specifikt önskas.

Är det svårt att montera själv?

Svar:
Nej det är inte så svårt om man följer monteringsanvisningen/tittar på instruktionsfilmerna, där får du värdefulla tips. Stora dekaler, tex en logga som är 60 x 100 cm kräver lite mera koncentration vid monteringen, ha gärna någon som kan handräcka dig och hålla i  där det behövs när du applicerar. Ska du montera flera dekaler av olika storlek, börja alltid med den minsta, de är mer förlåtande.

Hur monterar man dekalerna?

Svar:
Till alla beställningar medföljer en monteringsanvisning som är enkel att följa. Vi har filmer du kan titta på, både om hur man förbereder dekalen innan montering samt hur man monterar. Länk till monteringssidan

Får man med skrapa?

Svar:
Stor skrapa får man tillsammans med de större beställningarna, de vi själva skulle vilja ha en riktig skrapa till. Till de mindre beställningarna som får  plats i ett brevkuvert skickar vi med en minde skrapa som är tillräcklig för den storleken av dekal.

Jag kan inte montera nu, hur gör jag då?

Svar:
Det bästa är att ta ur dekalen ur sin förpackning och lägga den plant, gärna mörkt. Appliceringstejpen som ligger ovanpå texten är en färskvara och om det dröjer någon månad innan du monterar så följer du instruktionerna som vanligt. Efter du applicerat texten, men innan du drar bort appliceringstejpen kan du spraya lite vatten på alltihopa, vänta ett par minuter och sedan dra av appliceringstejpen som då lossnar mkt lättare från underlaget.

Håller dekalerna för tvätt?

Svar:
Ja, de håller för tvätt, både biltvätt och vanlig tvätt under förutsättning att underlaget under dekalen gjordes rent från fett och smuts innan monteringen. Det tar ett par dygn innan vidhäftningen är maximal  och fram tills dess ska du låta bli att tvätta. När man tvättar med högtryck är det bra att inte vinkla stålen in under dekalerna utan spruta rakt mot och inte heller för nära. (När man ska demontera kan man använda en högtryck på nära håll och vinkla in strålen för att på så sätt få vinylen att lyfta från underlaget.)

Varför ska man inte montera i direkt solljus?

Svar:
I starkt solljus värms underlaget upp och det blir svårare att montera, vinylen blir lite för flexibel och det hugger mot underlaget alltför snabbt. Ska du montera på en bil en solig dag se till att vända bilen så att plåten/plasten inte är stekhet.
Ska du montera i solsken på en båt som står uppställd utomhus kan du hänga över något så att ytan ”svalnar” något och gärna be någon om hjälp att skugga monteringsytan under tiden du jobbar. (Vad menar ni med starkt solljus? Tänk sommar med soliga dagar.)

Ska man använda såpavatten när man monterar?

Svar:
Det bästa sättet att montera om man inte är van är att montera utan såpavatten. Det finns risk att det ligger kvar under vinylen och bidrar till att försämra hållfastheten. Det är lättare att dela upp dekalen såsom vi föreslår och montera i mindre stycken. Om textdekalen släpper efter en tid, beror det på att den är monterad på ett felaktigt sätt, så var noga med hur du går till väga. Vinylen fäster inte mot porösa ytor, såsom omålad betong, omålad masonit eller en målad naturträ där monteringen inte skett i en torr miljö innan den sätts upp utomhus.

Jag vill ha ett typsnitt som inte finns i TextDesign?

Svar:
Det brukar inte vara några problem, vi har över 2500 typsnitt i databasen. Du mailar oss dina önskemål och vi återkommer med pris.
Har du inte namnet på typsnittet utan bara har en bild på gammal text som ska bytas ut, tillkommer det 80 kr för att söka efter det i databasen då det sker manuellt.

Dekortexter
Båtdekor

Typsnitt Rochester